Beste lezer,
Dit bericht zit bomvol met relevante informatie over de sessie in Maarsbergen.
Dankjewel dat je het met zorg doorneemt.
Op 19 september 2022 was je aanwezig bij de co-creatiesessie over betaal- en verwerkingsruns
Je ontmoette Erleyne Brookman, Ingmar Uijl, John Rooijakkers, Lisanne van der Meeren, Maaike van Kempen en Robin Hutten van PinkRoccade. Ook waren er collega's van organisaties die met CiVision Samenlevingszaken werken.
Jij was erbij omdat je een bijdrage wil leveren aan de applicatie voor het sociaal domein van de toekomst. Wij zijn je daar dankbaar voor. In deze mail lees je wat we bespraken op de dag. We geven je een samenvatting en stippen de belangrijkste zaken aan.
Erleyne Brookman opende de dag met een introductie
Ze legde uit dat we, terwijl we CiVision Samenlevingszaken moderniseren, alvast starten met co-creatie. Dit gaat nu vooral over functionaliteit. Al kunnen we dit nog niet direct opleveren, we horen wel graag alvast je wensen.
John Rooijakkers vertelde je over de doorontwikkeling van CiVision Samenlevingszaken
Samen met de andere deelnemers stelde je verhelderende vragen. In de presentatie kijk je de sheets nog even door. Je ziet dan de belangrijkste elementen uit zijn verhaal terug.
Voor effectieve co-creatiesessies zijn 2 partijen nodig
Dat stelde je met de andere aanwezigen samen met Robin Hutten vast. Dit betekent dat wij ons inzetten duidelijk en geregeld te communiceren over wat we met jullie ideeën doen. Wij zijn blij met jouw inzet tijdens de sessie zelf, maar gaven ook aan dat we soms ook tussentijds wat hulp nodig hebben voor effectieve co-creatie. Bijvoorbeeld door te helpen met prioriteren, of door te helpen een keuze te maken voor de uiteindelijke oplossing.
In de komende periode organiseren wij geregeld online opvolgsessies
Daarin geven we steeds een update over wat de stand van zaken is rond eerder besproken thema’s. We vertellen je dan wat we doen met de uitkomsten van elke co-creatiesessie die we tot dan toe hadden.
Je bent betrokken bij het ontwikkelproces
Zodra we tijdens de doorontwikkeling van CiVision Samenlevingszaken functionaliteiten gaan (her-)ontwikkelen, dan betrekken we je ook meer bij het ontwikkelproces. Voor we de ontwikkelaars laten werken, lever jij de laatste input. Als de ontwikkelaars klaar zijn, help jij met een goede review.
Je werkte je wensen en ideeën over verwerkings- en betaalruns uit
In 2 sessies van 1 uur werkte je met anderen samen. De resultaten van ieder groepje bespraken we. We zetten op een rijtje wat volgens ons de belangrijkste punten zijn.
- Verschillende werkgroepen stelden vast dat de betaal- en verwerkingsruns eigenlijk altijd aan wet- en regelgeving voldoen. De programmatuur rekent vrijwel altijd het juiste bedrag uit. Natuurlijk loopt er wel eens wat fout of is er een verschil te zien met de uitkomst die je verwacht. Maar hier hoeft bij het (her-)ontwerpen van functionaliteit geen focus op te liggen.
- De proefrun en de overzichten waardeer je. Dit geeft een goed beeld van wat er wordt uitbetaald of verstrekt aan voorzieningen.
- We proeven een duidelijke wens om betalingen terug te kunnen draaien in de applicatie. Een storneringsmogelijkheid wordt hierbij vaak genoemd als optie. Hierdoor wordt de betaling teruggedraaid. Belangrijk hierbij is dat wel rekening wordt gehouden met het verwijderen van alle gegevens die met deze betaling te maken hebben. Dit strekt zich bijvoorbeeld ook uit tot debiteurengegevens en inhoudingen die verricht zijn.
- Als CiVision Samenlevingszaken over een mogelijkheid tot het plannen van een betaal- of verwerkingsrun beschikt, dan is dat erg welkom. Op deze manier blijft de applicatie beschikbaar voor andere verwerkingen tijdens kantoortijden. De run kan dan draaien op een moment dat CiVision Samenlevingszaken niet voor andere zaken nodig is. Als hier een beleid bij gevoerd wordt dat mutaties die tot een zeker tijdstip zijn doorgevoerd en geaccordeerd, dan zie je dit als een grote meerwaarde. Deze optie wens je voor een enkele betaling, of een totale run.
- In het menu voor het aanmaken van specificaties wordt een optie om op clientnummer en periode een specificatie aan te maken gewenst.
- Ook presenteert een groep de optie van een kennisboom of beslisboom. Dit voorkomt overbodige handelingen en dubbele invoer in de applicatie. De kennisboom stelt de juiste vragen en vertaalt de uitkomsten naar de betaal- of de verwerkingsrun. Dit scheelt veel werk.
- Als laatste presenteert een groep de optie om niet meer over een aparte run te spreken. Het betalen van uitkeringen of het verstrekken van voorzieningen, zou meer organisch vorm moeten krijgen. Zodat CiVision Samenlevingszaken bij een mutatie in de applicatie herkent dat er een uitbetaling of verstrekking gedaan moet worden.
De online opvolgsessie is op donderdag 10 november
In de sessie laten we je zien hoe we met je feedback en input aan de slag willen. Jij laat ons weten of we je ideeën goed hebben begrepen. Je vertelt ons of je denkt dat de aanpassingen beter kunnen. Onze ontwikkelaars zijn er ook bij. Je ontvangt de uitnodiging binnenkort. Noteer je 10 november om 10.00 uur vast in je agenda?
De volgende live co-creatiesessie is op 29 november
We treffen elkaar bij de Hofclub in Utrecht. Per organisatie is er plek voor 2 deelnemers. Meer informatie over deze sessie krijg je binnenkort. Noteer je ook vast deze datum in je agenda?